İhracat Rakamları
Garage’da Açıklandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Mayıs 2017 ihracat rakamlarını Arçelik Garage'da düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, “145 ülkeye ihracat yapıyorsak, arkasında inovasyon odaklı büyüme stratejimiz yer almaktadır. Bugün global firmalar sadece ürün ihracatı değil aynı zamanda teknoloji ve yetkinliklerini de ihraç edebildikleri ölçüde markalaşmaktadır” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Mayıs 2017 ihracat rakamlarını Arçelik Garage'da düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TİM Yönetim Kurulu üyeleri ve ihracatçı birlikleri başkanları, Arçelik A.Ş. CEO’su Hakan Bulgurlu, Arçelik A.Ş.’nin Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk katıldı.

TİM verilerine göre mayıs ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 artışla 12 milyar 472 milyon dolar şeklinde gerçekleşti. Böylelikle yılın ilk 5 ayında ihracat, yüzde 10 artışla 63 milyar 146 milyon dolar oldu. 12 aylık ihracat ise yüzde 5,2 yükselişle 146 milyar 958 milyon dolara ulaştı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, şunları söyledi: “2017 ihracatı orta vadeli programdaki 153 milyar dolarlık hedefi çok ileriye taşıyarak belki tarihi zirveyi yakalayacak. İhracatın ithalatı karşılama oranında 2017 hedefimiz yüzde 90 ve üzerine çıkmak. Orta vadede hedefimiz ihracatını ithalatı karşılama oranında yüzde 100'ü yakalamak. Bu kaçınılmazdır.”

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Fatih Kemal Ebiçlioğlu yaptığı konuşmada Arçelik A.Ş ile ilgili rakamları paylaştı. Fatih Kemal Ebiçlioğlu, "145 ülkeye ihracat yapıyorsak, arkasında inovasyon odaklı büyüme stratejimiz yer almaktadır. Bugün global firmalar sadece ürün ihracatı değil aynı zamanda teknoloji ve yetkinliklerini de ihraç edebildikleri ölçüde markalaşmaktadır. Arçelik yurtdışında 6 ülkede 10 üretim tesisi ile teknoloji altyapısını dünya üzerinde yaygınlaştırmıştır" dedi. 2017 yılında patent liginde Arçelik A.Ş.'nin 270 başvuru ile 74. sırada yer aldığını belirten Ebiçlioğlu sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye’den WIPO’ya yapılan her 3 başvurunun 1 tanesi Arçelik’e aittir. Ülke bazında patent başvuru sayıları önemli bir göstergedir. Bu bağlamda Türkiye’den yapılan patent başvurularının arttırılması büyük önem taşımaktadır. Ar-Ge merkezlerinin başarılı olması için ekosistem içinde yaşayan ve beslenen bir organizasyon içinde olması gerekmektedir."